Wanneer je geïnteresseerd bent in je persoonlijke geschiedenis, dan is de kans groot dat je al ettelijke uren hebt doorgebracht met het praten met je ouders en grootouders over vroeger. Dat je internet hebt uitgeplozen om een stamboom te kunnen maken van je familie en dat je, wellicht, in archieven met stoffige boeken bent gedoken om nog meer te ontdekkken over je herkomst. Je kunt daar nog een stapje bovenop doen: laat eens een DNA test doen. Uit een DNA test valt veel te halen. Zo kun je er op die manier bijvoorbeeld achter komen waar je voorouders vandaan kwamen. Kwamen ze, net als jij, uit de Hollandse klei of lagen hun roots heel ergens anders?
Je kunt nog meer met een DNA test
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan de hand van een DNA test familieverbanden in kaart te brengen. Maar je kunt er ook mee voor verrassingen komen te staan. Wat als blijkt dat je ouders niet je ouders zijn? Of dat je grootouders niet de ouders van je vader of moeder kunnen zijn? Je moet met het doen van een DNA test op alles zijn voorbereid. Er kunnen ook medische redenen zijn om een DNA test te laten uitvoeren.
Ben je er een van een tweeling?
Wanneer je er één bent van een tweeling is het, hoe erg jullie ook op elkaar lijken, lang niet altijd gezegd dat jullei een eeneiige tweeling zijn. Het kan echter zijn dat dit belangrijk is. Bijvoorbeeld wanneer één van de twee lijdt aan een (ernstige) ziekte en er bloed of bijvoorbeeld een nier nodig heeft. Dankzij de test kan dan worden bepaald of jullie hetzelfde DNA hebben en of jullie elkaar kunnen gaan helpen. Ook broer-zustesten, vaderschapstesten en zelfs moederschapstesten behoren tot de mogelijkheden.
Waarom zou ik een moederschapstest doen?
Het lijkt nogal duidelijk: degene die het kind baart, is de moeder. Je zou denken dat daar maar weinig verwarring over kan ontstaan. Toch kan er verwarring ontstaan. Bijvoorbeeld bij twijfel of het het juiste kindje is dat is meegegeven vanuit het ziekenhuis. We hebben het nu natuurlijk niet over kindjes die nu geboren worden, de administratie van de ziekenhuizen is nu tiptop in orde. Dat was vroeger echter wel anders. Ook als je zeker wilt weten of je moeder echt je moeder is en niet je tante of je oma, iets dat wel vaker voorkomt dan je denkt, kun je dit met een DNA test achterhalen.