From Mieke with Love...

Bijzondere kazen uitproberen?

Hoe wordt kaas precies gemaakt? Kaas wordt gemaakt van melk, door stremsel en zuursel toe te voegen worden de eiwitten, vetten en mineralen gescheiden van het vocht, de wei. Daarna wordt zout en eventueel schimmels toegevoegd tijdens de bereiding van kaas. Kaas bestaat hierdoor voor een groot deel uit dierlijk vet en eiwit, calcium en vitamine A, B en D. In Nederland worden er veel kaas gemaakt, zo’n 800 miljoen kilo per jaar. Veel toeristen bezoeken Nederland en gaan naar Gouda om de productie van kaas te bekijken. Natuurlijk komen ze ook om de kaas te proeven en vaak wordt er ook wat kaas naar huis mee genomen. Wij in Nederland staan vooral bekend om onze harde kazen. Boerenkaas, Edammer kaas, Friese nagelkaas, Goudse kaas, Leerdammer kaas, zijn een aantal bekende Nederlandse harde kazen. Naast dat kazen in Nederland worden geproduceerd zijn er nog genoeg andere landen die ook kazen maken.

Zwitserse Raclette

Zo maakt Zwitserland ook erg lekkere kazen. De bekendste Zwitserse kazen zijn Guyère, Emmentaler, Tête De Moine en Raclette kaas. Deze laatste kaas wordt gebruikt in Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat ook wel schaven of schrapen betekent. Daarnaast is het gerecht ook vernoemd naar de kaas die wordt gebruikt voor het gerecht. De ronde raclette kaas wordt doormidden gesneden, zodat er een halve ronde kaas overblijft. Deze wordt vervolgens aan één kant verwarmd door vuur, een speciale oven of een raclette toestel. Zo wordt de kaas aan deze kant zacht en kan de gesmolten kaas vervolgens ervan af worden geschraapt. Deze gesmolten raclette kaas wordt vaak gegeten met aardappels, verschillende groentes of fijne vleeswaren, zoals ham, salami of spek. Een goede raclette kaas kopen is belangrijk om goede gesmolten kaas te krijgen. Als er gewone kaas gebruikt wordt vormen er zich vaak lange draden waar u zich aan kunt branden. Een goede raclette kaas vormt daarom geen draden en heeft daarnaast ook een specifieke kruidige bergsmaak. Deze smaak kunt u alleen terugvinden in de Zwitserse Alpen. 

Geitenkaas 

Kazen worden over het algemeen van koeienmelk gemaakt. Maar er zijn ook kazen die worden gemaakt van melk van anderen dieren, zoals bijvoorbeeld geiten. Geitenkaas heeft kleinere vetmoleculen dan koeienkaas, waardoor geitenkaas lichter verteerbaar is. Geitenkaas is herkenbaar aan zijn lichte kleur en uitgesproken zoetige en nootachtige smaak. De witte kleur van de kaas ontstaat doordat geiten alleen caroteen, de oranje kleurstof, omzetten in vitamine A. Geitenkaas is in elke winkel verkrijgbaar ook kan u geitenkaas bestellen online. Bij delekkerstekaas.nl hebben ze een groot assortiment aan geitenkazen. Naast geitenkazen hebben ze ook nog veel andere kazen.  

Related Stories

Discover

Particulier een energielabel aanvragen

Energielabels zijn een belangrijk hulpmiddel bij het bepalen van de energiezuinigheid van een woning....

Overvloedig veel puistjes

Het is iets waar veel pubers mee te maken krijgen, puistjes. Iedereen kent dat...

Kerst vieren? Zo pak je dat aan!

Kerst is natuurlijk de perfecte gelegenheid voor een gezellig diner met familie en vrienden....

Welke fiets past bij jou? Wij geven enkele handige...

Het kopen van een nieuwe fiets is een belangrijke investering. Je wilt dat je...

Wat voor verschillende soorten vloeren kun je allemaal uit...

Het kiezen van een vloer voor bij jou in huis of op kantoor is...

Wat is leuk om te doen in je vrije...

Over het algemeen zijn de meeste mensen erg druk. Dit kan komen door je...

Popular Categories

Comments