Wat is de actuele hypotheekrente?

0
691

De hypotheekrente is afhankelijk van de rentevaste periode die je voor je hypotheek kiest. Natuurlijk zit hier ook bij banken en hypotheekverstrekkers onderling verschil in. Dit heeft namelijk ook te maken met de kosten die deze bedrijven maken voor bijvoorbeeld hun personeel. Daarnaast kan het voorkomen dat een hypotheekverstrekker bijvoorbeeld een hypotheek van een ander bedrijf aanbiedt. Om ervoor te zorgen dat beide partijen er wat aan verdienen, zal de hypotheekverstrekker het rentepercentage iets verhogen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende vormen van hypotheken om het nog ingewikkelder te maken voor de consument.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen?” is een vraag die veel gesteld wordt op het internet. Het antwoord daarop is relatief eenvoudig. De bank of een andere kredietverstrekker kijkt altijd naar openstaande schulden. Je loon is de belangrijkste factor voor of je in aanmerking komt voor een hypotheek en hoeveel je eventueel mag lenen. Het is zeer belangrijk dat je een vast contract hebt, want zo heeft men de zekerheid dat je iedere maand zal kunnen betalen. Op basis van je inkomsten en eventuele openstaande schulden kijkt men dus naar hoeveel je kunt lenen.

Waar moet ik op letten bij de hypotheekrente?

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je niet alleen op het percentage hypotheekrente letten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met bepaalde andere zaken. Kijk bijvoorbeeld ook naar of je een variabel of vast rentepercentage betaalt. Een lage variabele hypotheekrente kan nog stijgen, waardoor je uiteindelijk alsnog meer rente zal betalen. Vaak kun je ervoor kiezen om de rente voor een aantal jaren vast te zetten. Hoe sneller je af gaat betalen, hoe lager de rente in de meeste gevallen is. Soms weet je echter van tevoren al dat je tientallen jaren nodig hebt om de rente af te betalen. Je kunt dan een tool gebruiken om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken. Zo kun je eenvoudig controleren waar je het goedkoopst uit zal zijn.

Hoeveel kan ik lenen en wat is verantwoord?

“Hoeveel kan ik lenen?” is een vraag die duizenden Nederlanders zich afvragen. Hoeveel je precies kunt lenen is dus afhankelijk van de factoren die we in dit artikel genoemd hebben. Het is verstandig om goed na te denken over deze factoren. Je kunt een tool gebruiken om te berekenen hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Vervolgens kun je zelf beoordelen of dat in jouw geval verantwoord is. Hypotheekverstrekkers controleren zelf ook of geld uitlenen verantwoord is, namelijk door te controleren of je schulden hebt.