From Mieke with Love...

Wat zijn enkele voorbeelden van landen die nog steeds geassocieerd worden met de eu maar formeel niet tot de eu behoren?

De Europese Unie (EU) is een vereniging van landen in Europa die samenwerken om de regio te versterken. Hoewel de EU uit 28 lidstaten bestaat, zijn er nog steeds landen die geassocieerd worden met de EU, maar formeel niet tot de EU behoren. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Eerst en vooral hebben we Noorwegen. Noorwegen heeft sinds 1994 een associatieovereenkomst met de Europese Unie en is erkend als een land dat zich volgens dezelfde principes gedraagt als de lidstaten van de EU. Dit betekent dat Noorwegen bijna alle EU-regels en wetten moet volgen, maar niet mag stemmen in Europese besluitvormingsprocessen.

Verder hebben we Island. Ook Island heeft een associatieovereenkomst met de Europese Unie, waardoor het weinig verschilt van Noorwegen’s situatie. Island is ook verplicht om EU-regels en wetten te volgen, maar mag ook niet stemmen in Europese besluitvormingsprocessen.

Tot slot hebben we Turkije. Turkije is sinds 1963 geassocieerd met de Europese Unie, maar is formeel geen lid. Turkije’s associatie betreft voornamelijk economische betrekkingen, zoals handel en investeringen, maar Turkije mag evenmin stemmen in Europese besluitvormingsprocessen.

Hoewel deze landen geassocieerd zijn met de EU, behoren ze formeel niet tot de EU-familie. Ouders kunnen hun kinderen helpen om meer te leren over deze landen als ze meer willen weten over hoe ze met de Europese Unie verbonden zijn.

Welke landen liggen er buiten de eu

Nog een aantal landen die buiten de EU liggen, maar geassocieerd zijn met de Europese Unie, zijn Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Zwitserland is geassocieerd met de EU sinds 2002 via een reeks overeenkomsten die de rechten en verplichtingen van Zwitserland in verschillende sectoren regelen. Hoewel Zwitserland geen lid is van de EU, krijgt het toegang tot het interne markten en is het verplicht om een aantal EU-regels te volgen.

Liechtenstein is sinds 1995 geassocieerd met de EU via de Europese Economische Ruimte (EER). De EER omvat vrijhandelsgebieden tussen de EU en niet-EU-landen die ook niet-EU-regels volgen. Liechtenstein moet ook aan een aantal EU-richtlijnen voldoen, maar mag niet stemmen in Europese besluitvormingsprocessen.

Noord-Europaanse landen zoals Noorwegen en IJsland hebben sinds 1994 respectievelijk 1972 een associatieovereenkomst met de Europese Unie. Beide landen moeten EU-regels en wetten volgen, maar mogen niet stemmen in Europese besluitvormingsprocessen. Noorwegen en IJsland krijgen ook toegang tot het interne markten van de EU, maar betalen geen bijdrage aan het EU-budget.

Deze landen buiten de Europese Unie zijn geassocieerd met de EU in verschillende mate. Ouders kunnen hun kinderen helpen om meer te leren over hoe ze met de Europese Unie verbonden zijn door ze te informeren over hun verplichtingen ten opzichte van de EU, hun toegang tot het interne markt en hun vrijheid om niet te stemmen in Europese besluitvormingsprocessen.

Welke landen hebben een toetredingsverzoek bij de europese unie ingediend?

Er zijn momenteel vijf landen met een toetredingsverzoek bij de Europese Unie: Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. Deze landen werken aan het voldoen aan alle vereisten van de EU om toetreding tot de Unie mogelijk te maken.

Albanië is het verst in de procedure. Het land presenteerde een officieel toetredingsverzoek in 2009 en heeft sindsdien verschillende stappen gezet om aan de EU-vereisten te voldoen. In 2020 werd het Stabilisatie- en Associatieakkoord (SAA) tussen Albanië en de EU gesloten, waardoor het land nu aan nog meer vereisten moet voldoen voordat het lid kan worden.

Noord-Macedonië maakte een officieel toetredingsverzoek in 2004, maar begon pas met de procedure na een akkoord met Griekenland dat de naam van het land regelt in 2018. In 2019 sloot Noord-Macedonië ook een SAA met de EU.

Montenegro presenteerde zijn toetredingsverzoek in 2008 en sloot in 2017 een SAA met de EU. Ook Servië heeft sinds 2009 een toetredingsverzoek ingediend, maar sloot pas in 2013 een SAA met de Unie. Turkije presenteerde zijn verzoek al in 1987, maar is nog steeds bezig om aan alle vereisten te voldoen.

Hoewel deze landen nog steeds hun toetredingsverzoek bij de Europese Unie behandelen, kunnen ouders hun kinderen helpen hun kennis over Europa uit te breiden door hen te informeren over hun verwachting van toetreding en wat er nodig is om lid te worden van de EU.

Related Stories

Discover

Begin met de Basis: Kleur en Stijl Bepalen

Het kiezen van de juiste kleur en stijl voor je meubels is een cruciale...

Hoe kies je een exclusief vloerkleed?

Een vloerkleed van hoge kwaliteit ziet er luxe uit. Sommige interieurontwerpers adviseren zelfs om...

Waarom het slim is om je linkbuilding en SEO...

Ben je verantwoordelijk voor een website en wil je graag meer verkeer en betere...

Het ontstaan van liefde voor chocolade

Als je ooit een heerlijk stukje chocolade hebt geprobeerd, weet je hoe gemakkelijk het...

De complete gids: alles wat je moet weten over...

Als je ooit vloeren hebt geïnstalleerd, ken je waarschijnlijk de uitdagingen die gepaard gaan...

Ontdek de voordelen van methanol als alternatieve brandstof

Er zijn veel alternatieve brandstoffen op de markt, maar Methanol is er een die...

Popular Categories

Comments