From Mieke with Love...

Alles over palm oil products en duurzame palmolie

Voor de productie van palmolie zijn kleine boeren nodig. Dit zijn mensen die op kleine schaal palmolie verbouwen, vaak naast andere gewassen. Vergeleken met grote plantages zijn kleine boeren in het nadeel omdat zij vaak te maken hebben met gebrekkige informatie en kennis over het duurzaam telen van palmolie en het verkopen van olie.

Duurzame palmolie

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO) is een samenwerkingsverband tussen tal van organisaties uit de levensmiddelen- en diervoederindustrie. Het streeft er naar om Nederland naar 100% duurzame palmolie te gaan. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk omdat we de wereldwijde vraag naar duurzame palm oil products hebben om de hele toeleveringsketen te transformeren.

Samenwerking binnen Europa

Acht nationale en drie Europese sectororganisaties hebben inmiddels een verklaring ondertekend. Ze werken samen en ondersteunen elkaar als partners bij de transformatie naar een volledig duurzame palmolie-aanvoerketen in Europa binnen een paar jaar. Europa kan een belangrijke 'game changer' zijn als het gaat om een duurzame palm oil products.

Groei gecertificeerde palmolie

Het percentage in Nederland verwerkte RSPO gecertificeerde palmolie is de afgelopen jaren flink gestegen, van 74 procent in 2014 naar 88 procent in 2017. Deze trend zet zich door. Palmolie is Nederland is traceerbaar tot aan de fabriek en valt onder het geen ontbossing en geen exploitatie beleid.

Betrokkenheid verschillende partijen uit de palm olie industrie

Bij duurzame palmolie zijn verschillende partijen betrokken, namelijk not- palmolie producten, verwerkers of handelaren, producenten van consumentengoederen, detailhandelaren, banken/investeerders en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) op milieu- en sociaal gebied. Samen wil men wereldwijde normen voor duurzame palmolie ontwikkelen en te implementeren.

Criteria voor productie palmolie

De RSPO heeft een aantal belangrijke criteria op milieu- en sociaal gebied ontwikkeld Bedrijven moeten daar aan voldoen om duurzame en gecertificeerde palmolie te mogen produceren. Wanneer dat gebeurt, kunnen ze helpen om de negatieve impact van de palmolieteelt op het milieu en op palmolie producerende regio’s zoveel mogelijk te beperken. Om deze reden is het altijd goed om dit in overweging te nemen als je besluit om hier gebruik van te maken. Je wilt immers wel een goede keuze maken die goed is voor je algehele gezondheid.

Leden RSPO

De RSPO telt meer dan vierduizend leden, afkomstig van over de hele wereld. Ze vertegenwoordigen alle schakels van de palmolie toevoerketen en streven er naar om duurzame palmolie te produceren en/of te gebruiken. De kans is dan ook zeer groot at RSPO op korte termijn de markt zal veranderen en dat duurzame palmolie uiteindelijk de standaard wordt.

Related Stories

Discover

Wil je de overwaarde huis verzilveren? Dat gaat niet...

Wanneer je je huis hebt gekocht voor een bepaald bedrag en het is in...

3x tips om het maximale uit jouw webshop te...

Iedereen heeft wel eens een webshop bezocht en deze binnen een paar tellen weer...

Pokémon kaarten, wat doe je er mee?

In 1996 zijn de eerste Pokémon kaarten op de markt gebracht. Dit was zeker...

Waarom is het verstandig om je te laten vaccineren...

Wanneer je op vakantie gaat buiten de Europese Unie dan is de kans groot...

Hoe organiseer je een geweldig feestje? 

Als je de aangewezen persoon bent om een feestje voor vrienden te organiseren, dan...

De beste manieren om je huis te verwarmen

Er zijn veel manieren om jouw huis te verwarmen. Wanneer je je huis wilt...

Popular Categories

Comments