Alles over palm oil products en duurzame palmolie

0
766

Voor de productie van palmolie zijn kleine boeren nodig. Dit zijn mensen die op kleine schaal palmolie verbouwen, vaak naast andere gewassen. Vergeleken met grote plantages zijn kleine boeren in het nadeel omdat zij vaak te maken hebben met gebrekkige informatie en kennis over het duurzaam telen van palmolie en het verkopen van olie.

Duurzame palmolie

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO) is een samenwerkingsverband tussen tal van organisaties uit de levensmiddelen- en diervoederindustrie. Het streeft er naar om Nederland naar 100% duurzame palmolie te gaan. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk omdat we de wereldwijde vraag naar duurzame palm oil products hebben om de hele toeleveringsketen te transformeren.

Samenwerking binnen Europa

Acht nationale en drie Europese sectororganisaties hebben inmiddels een verklaring ondertekend. Ze werken samen en ondersteunen elkaar als partners bij de transformatie naar een volledig duurzame palmolie-aanvoerketen in Europa binnen een paar jaar. Europa kan een belangrijke 'game changer' zijn als het gaat om een duurzame palm oil products.

Groei gecertificeerde palmolie

Het percentage in Nederland verwerkte RSPO gecertificeerde palmolie is de afgelopen jaren flink gestegen, van 74 procent in 2014 naar 88 procent in 2017. Deze trend zet zich door. Palmolie is Nederland is traceerbaar tot aan de fabriek en valt onder het geen ontbossing en geen exploitatie beleid.

Betrokkenheid verschillende partijen uit de palm olie industrie

Bij duurzame palmolie zijn verschillende partijen betrokken, namelijk not- palmolie producten, verwerkers of handelaren, producenten van consumentengoederen, detailhandelaren, banken/investeerders en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) op milieu- en sociaal gebied. Samen wil men wereldwijde normen voor duurzame palmolie ontwikkelen en te implementeren.

Criteria voor productie palmolie

De RSPO heeft een aantal belangrijke criteria op milieu- en sociaal gebied ontwikkeld Bedrijven moeten daar aan voldoen om duurzame en gecertificeerde palmolie te mogen produceren. Wanneer dat gebeurt, kunnen ze helpen om de negatieve impact van de palmolieteelt op het milieu en op palmolie producerende regio’s zoveel mogelijk te beperken. Om deze reden is het altijd goed om dit in overweging te nemen als je besluit om hier gebruik van te maken. Je wilt immers wel een goede keuze maken die goed is voor je algehele gezondheid.

Leden RSPO

De RSPO telt meer dan vierduizend leden, afkomstig van over de hele wereld. Ze vertegenwoordigen alle schakels van de palmolie toevoerketen en streven er naar om duurzame palmolie te produceren en/of te gebruiken. De kans is dan ook zeer groot at RSPO op korte termijn de markt zal veranderen en dat duurzame palmolie uiteindelijk de standaard wordt.